zaterdag 4 februari 2017

Seizoenentafel - Er liggen bolletjes in de grond te slapen

Een seizoenentafel in de winter kan soms lastig zijn als het buiten niet sneeuwt en vriest. Zelf hang ik eigenwijs altijd gewoon gehaakte sneeuwvlokjes in het raam in de winter, hoopvol en verwachtingsvol. Maar helaas ook deze winter is er bij ons geen sneeuw gevallen, nouja een heel dun poederlaagje dan...

Maar nu ruik je het voorjaar alweer in de lucht, bij ons dichtbij de kust hoor je de meeuwen weer, vogels zingen de zon weer toe. Ik heb mijn sneeuwvlokjes dus weer opgeruimd. Maar wat nu? Het is nog te vroeg voor lammetjes, kuikens en paashazen.

Wij plantten eind 2016 bolletjes in de grond, die lagen daar te slapen en worden nu wakker. Een mooi gebruik rond 1 februari is het wakker maken van de aarde, het wekken van de plantjes die nog lagen te slapen met belletjes, liedjes en dans. Natuurlijk is dit ook de tijd voor verhalen over de wortelkindertjes die weer naar buiten komen.

De seizoenentafel kun je ook in sneeuwloze winters of het vroege voorjaar inrichten met "onder de aarde" als thema. In de winter kun je bijvoorbeeld bruine doeken gebruiken, veel kristallen, dwergen in paars- en blauwtinten en gevilte bloembolletjes.

In het vroege voorjaar ( 1 febr) kun je ontluikende bolletjes neerzetten, sneeuwklokjes, daarna krokussen en narcissen. Een mooie plaat van de wortelkindertjes erbij en je hebt al een aangeklede seizoenentafel.

Kleuren voor "onder de aarde":
Bruin
Aardetinten
Paars
Blauw

Bij de wintertijd hoort Bergkristal, maar bij het "onder de aarde" thema kun je meerdere kristalsoorten gebruiken.

Onder de grond zo diep, zo diep,
weet jij wie daar sliep?
Zaadjes, zaadjes, kleine zaadjes,
onder de grond en de dorre blaadjes.
Zaadjes slaap maar stil en zacht,
want de kabouters houden wacht.
Zaadjes slaap maar stil benee,
strakjes komt de lente fee.



*Patroontje van het tulpje in de pot van Noialand zijn te vinden op Etsy.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten